بازار جهانی صنعت خدمات غذایی و رستوران داری
بازار جهانی تجهیزات آشپزخانه صنعتی در سال 2019، 10.7 میلیارد دلار ارزش داشت. پیش بینی می شود تا سال 2027، ارزش بازار جهانی این تجهیزات به 12.9 میلیارد دلار برسد. کارشناسان معتقدند شاخص رشد (CAGR)، 5.2 % از سال 2021 تا 2027 پیشرفت داشته باشد.
البته رشد شاخص ها علاوه بر نیازهای جامعه، با میزان پیشرفت حوزه مورد نظر نیز مرتبط میباشد. صنعت خدمات غذایی اخیراَ بر روی تجهیزات تعبیه شده با فناوری خودکار یا حداقل نیمه خودکار تمرکز نموده است. ضمن اینکه کنترل پذیری عملکردی هر چه بیشتر یا کنترل از راه دور دستگاهها نیز به اهداف عالی تولید کنندگان تبدیل شده است.
بنابراین تولیدکنندگان این لوازم، ادوات جدیدی را با استفاده از اینترنت طراحی و عرضه میکنند. مجموعاَ سازندگان این حوزه، سعی دارند ویژگیهای جدید را برای حفظ رقابت در بازار، با هم ترکیب نمایند. با نوآوری های جدید در زمینه تجهیزات متصل، ذینفعان درگیر در این صنعت احتمالا فرصت های جدیدی را که در بازار ادوات تجاری سنتی و جانبی به وجود می آید، از بین خواهند برد.
لوازمی که در صنعت خدمات غذایی مانند رستوران ها، هتل ها، پذیرایی ها و سایر آشپزخانه های تجاری مورد استفاده قرار می گیرند بخشی از زیر بنای توسعه صنعت مهمان نوازی بین المللی و گردشگری هستند. لذا تقاضای فزاینده برای تجهیزات چند منظوره و کارآمد و تلاش برای صرفه جویی در فضا و زمان بیشتر به رشد بازار جهانی اینگونه محصولات کمک می کند.
نقش این تجهیزات در صنعت گردشگری
قابلیت تهیه غذاهای بین المللی برای گردشگران، یکی از مهمترین فواید بکارگیری ادوات مذکور میباشد. رستوران های با خدمات کامل و همراه با پذیرایی از طریق خدمات سریع، غالباَ بیشتر مورد توجه گردشگران قرار میگیرند. اگر چه چشیدن غذاهای بومی و سنتی هر منطقه، یکی از اهداف جالب گردشگران بشمار می آید اما بخشی از گردشگران نیز ترجیح میدهند که همان غذاهای بین المللی را میل کنند.
وجود انواع دستگاه ها در مطبخ هتلها، دست تیم های آشپزی را برای خدمات دهی متنوع تر و البته پرسرعت تر به مشتریان باز نگه میدارد. بخش رستوران های خدمات سریع بر بازار این تجهیزات تسلط دارد در نتیجه انتظار می رود در طول دوره پیش بینی شده، تسلط خود را حفظ کند. کشورهای آسیایی مختلفی نظیر:
- تایلند،
- سنگاپور،
- اندونزی،
- ترکیه (بخصوص بخش های آسیایی آن)،
- امارات،
- قطر،
- عربستان سعودی،
- چین،
- هندوستان و…،
در سالیان اخیر بخش های مختلف صنعت گردشگری خود را ارتقا بخشیدهاند. پر واضح است که وجود مراکز رستورانی و رفاهی متعدد و باکیفیت، در همین زمینه نقش موثری را ایفا میکند. به همین علت تقاضای بازار جهانی به سوی کشورهای آسیایی در دههی اخیر، گرایش چشمگیری پیدا کرده است.
دسته بندی منطقه ای بازارهای جهانی صنعت خدمات غذایی
از نظر منطقه ای، بازار مورد نظر بیشتر در سراسر:
- آمریکای شمالی (ایالات متحده، کانادا و مکزیک)،
- اروپا (آلمان، فرانسه، انگلستان، ایتالیا، اسپانیا و بقیه اروپا در مقیاس کمتر)،
- آسیا و اقیانوسیه (استرالیا، چین، هند، سنگاپور، تایلند، ژاپن، کشورهای آسه آن و مناطق گردشگری خاورمیانه)،
- و برخی کشورهای پیشروی دیگر (برزیل، آرژانتین، امارات، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی)،
تجزیه و تحلیل می شود. از نظر منطقه ای، آمریکای شمالی بیشترین سهم بازار را در سال 2019 به خود اختصاص داد. دلیل این موضوع، افزایش تعداد غذاهای مشترک برای هتل ها و رستوران ها میباشد. در نتیجه شاهد افزایش تقاضا در منطقه مورد نظر هستیم.
با این حال پیش بینی می شود آسیا و اقیانوسیه در طول دوره پیش بینی تا سال 2030، بالاترین CAGR رشد را داشته باشد. کشور ایران نیز اخیراَ به سمت و سوی دایر نمودن هر چه بیشتر کترینگ ها و رستوران ها سوق داشته است. ولی با توجه به رشد پایین صنعت گردشگری در ایران، میزان تقاضاهای آتی و پیشرفت مسلماَ کمتر خواهد بود.
گروه صنعتی تجهیز گستر به عنوان یکی از پیشروترین تولید کنندگان تجهیزات مورد نظر، همواره سعی داشته تا علاوه بر کاملتر نمودن لیست خدمات خود و تأمین کامل نیازهای بازار ایران، بعنوان صادر کننده ای نمونه نیز شناخته شود.
شرکت های معتبر تولید کننده جهانی
برخی از بازیگران اصلی بازار جهانی این تجهیزات که در این گزارش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند، عبارتند از:
- شرکت تولیدی دوک،
- الکترولوکس،
- شرکت دوور،
- ایلینویز تول ورکز (ITW)،
- گروه صنعتی علی گروپ،
- ولبیلت،
- مجموعه شرکتهای میدلبی،
- آلتو Shaam
- Comstock-Castle Stove Co.،
- و شرکت Atosa USA.
معمولاَ مشخصات شرکتها بر اساس درآمد و ارائه محصول آنها در بازار انتخاب می شود. البته بسته به نوع خدمات، کشورهای دیگری نیز در تولید تجهیزات آشپزخانه ای نقش قابل توجهی دارند. بعنوان مثال با توجه به صاحب سبک بودن کشور ایتالیا در تهیهی انواع پیتزا و غذاهای فست فودی، مدلهای مختلفی از تجهیزات فست فود توسط این کشور تولید میگردد. (انواع کانترهای سرد و گرم، فرهای پخت پیتزا و لازانیا، مدلهای مختلف یخساز پولکی، پودری، حبهای و…)
همانگونه که پیشتر نیز عنوان شد، بخش آمریکای شمالی بر بازار جهانی تجهیزات پخت و پز تجاری تسلط دارد. همچنین انتظار میرود آمریکای شمالی در طول دوره پیش بینی (تا 2028 الی 2030) نیز در جدال با آسیا، تسلط خود را حفظ کند.
تشخیص شرکتهای آینده دار صنعت رستوران داری برای سرمایه گذاری در سهام آنها کاری جذاب است که گزارش حاضر، تجزیه و تحلیل کمی از روندهای فعلی بازار تجهیزات پخت و پز تجاری را ارائه میکند. گزارشی که بر مبنای آن، تخمین ها و پویایی بازار جهانی برای دوره 2021 تا 2030 را جهت شناسایی فرصت های غالب ین بازار عرضه میدارد. بنابراین سهامداران فعلی و سرمایه گذاران آتی بازار جهانی، میتوانند به نکات زیر توجه داشته باشند:
- کشورهای کلیدی هدف در چهار منطقه اصلی و کلی، بر اساس سهم بازار آنها ترسیم شده اند. کشورهای بزرگ در هر منطقه بر اساس سهم درآمدشان در صنعت جهانی نقشه برداری شده اند.
- توجه به تجزیه و تحلیل نیروهای پنجگانه پورتر، قدرت خریداران و تامین کنندگان را برای فعال کردن ذینفعان بمنظور تصمیم گیری کسب و کار سود محور و تقویت شبکه تامین کننده و خریدار خود، برجسته می کند.
- تجزیه و تحلیل عمیق شرکتهای فعال در این صنعت، به تعیین فرصت های بازار غالب کمک می کند.
- موقعیت یابی بازیگران اصلی در بازار، محک زدن را تسهیل می کند. ضمناَ توجه به برنامه ها و اهداف و طرحهای قول داده شده برای رونمایی، درک روشنی از موقعیت فعلی بازیگران و شرکتهای آینده دار بازار برای سرمایه گذاری در سهام آنها ایجاد مینماید.
بهینه سازی انرژی عامل محرک صنعت غذا
مصرف کم انرژی در سر تا سر جهان با بازخورد و تقاضاهای مناسبی روبرو است. از یکسو با کمبودهای گاه و بیگاه برق و از سوی دیگر با عنایت به افزایش تعرفه های برق در اقصی نقاط جهان، اهمیت استفاده از تجهیزات کم مصرف، نمایان شده است. آگاهی روز افزون در مورد مصرف انرژی و ابتکارات سازگار با محیط زیست، کار مصرف کنندگان را برای انتخاب لوازم برقی کارآمد راحت میکند. در نتیجه فرصت های قابل توجهی را برای این بازار ایجاد می کند.
هنجارهای مصرف انرژی در سراسر دنیا، بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای (GHG) موثر هستند. قطعاَ میدانید که اکثر تجهیزات قدیمی در گذشته، با سوختهای تجدید ناپذیر کار میکردند. از همین رو همواره با ایجاد گازهای گلخانه ای، تأثیر فزاینده ای بر تغییرات آب و هوایی مشاهده میشد. مشتریان نهایی به طور قابل توجهی لوازمی را ترجیح میدهند که نماد بهینه سازی انرژی را دارند. نشانهای از کارایی انرژی تجهیزات که به رستورانها، آشپزخانههای سازمانی و کافهها کمک میکند تا در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
در سال 2018 آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA)، در قالب برنامه «energy star» ایالات متحده گزارش داده است انواع تجهیزات خدمات غذایی با نماد ENERGY STAR، به اپراتورهای مصرف نهایی کمک کردهاند تا 5300 دلار یا حدود 340 MMBTU در سال در مصرف برق صرفه جویی کنند. البته دستگاه های با مصرف انرژی کمتر، قاعدتا گرانتر هستند. ولی باز هم در گذر زمان، مقرون بصرفه تر بشمار میآیند.
سهم رستورانهای با خدمات کامل از بازار صنعت غذا
بخش رستوران با خدمات کامل (FSR)، سهم درآمد غالب بیش از 44.49% از بازار را در سال 2021 به خود اختصاص داده است. چنین مجموعه هایی نیاز به تجهیزات مدرن برای:
- عرضهی طیف گستردهی غذاهای رسمی و فست فودی،
- و سرعت بخشیدن به فرآیند آماده سازی و کاهش زمان تحویل خوراک به مشتریان،
خواهند داشت. البته بحث افزایش سرعت در عصر حاضر، با تمامی نیازهای کاربری های مختلف عجین شده است. ولی ارائه سریع و البته با کیفیت خوراک بخصوص برای مکانهای شلوغ و شهرهای گردشگرپذیر، به موضوع بسیار مهمی در این حوزه تبدیل شده است. مجموعاَ تغییر متعاقب فرهنگ ارائه و سرو سریع غذا برای:
- رویدادهای رسمی
- و همچنین گردهمایی های غیررسمی در طول سفر و فعالیت های گردشگری،
باعث شده تا در چند سال گذشته رستوران های با خدمات کامل به سمت و سوی بهره گیری از تجهیزات با توان کارکردی و سرعت اماده سازی بالا، سوق پیدا کنند. در نتیجه، بخش FSR احتمالاً تسلط خود را در دوره پیش بینی حفظ خواهد کرد.
تحلیل بازار جهانی صنعت غذا تحت تاثیر کووید-19
بازار این لوازم و ادوات به دلیل بیماری همه گیر کووید 19 (کرونا) و به دلیل:
- قرنطینه های شدید شهری؛ و
- محدودیت های گسترده سفر،
به شدت تحت تاثیر قرار گرفت. اعلامیههای اخیر در مورد تعطیلی بخش قابل توجهی از صنعت گردشگری و مجموعه های رفاهی، از جمله رستورانهای با خدمات کامل، غذاخوریها و رستورانهای خدمات سریع، فروش این صنعت را در سطح جهان به شدت مختل کرده است. ترسها و تکانه های پسا کرونا نیز همچنان بر این بازار، ادامه دار است. زیرا بسیاری از شعب زنجیرهای رستورانها و البته کسب و کارهای سنتی، در سالیان اخیر تعطیل شدند. مدت زمان شیوع و پایان ویروس نیز همچنان یک عامل کلیدی در ارزیابی تأثیر کلی این همه گیری است. با این حال مطابق پیشبینیها، بازار جهانی این تجهیزات احتمالاً پس از سال 2022 تثبیت خواهد شد.
عوامل موثر بر آینده بازار جهانی صنعت رستوران داری
کارشناسان عوامل متعددی را بر آینده این بازار موثر دانسته اند. پارامترهای نظیر:
- ورود تجهیزات جدید با رنگهای روشنتر و طرحهای براق و البته ظاهر زیباتر،
- چند منظوره بودن دستگاه ها؛ در عین کوچکتر شدن ابعاد
- قیمت نهایی محصولات خاص و یا پر کاربرد،
- کاربری آسانتر،
- کنترل پذیری بیشتر و امکان اتصال به اینترنت و تنظیم از راه دور،
- سرعت و توان کارکردی بیشتر محصولات و…،
ایده ها و روندهای فعلی هستند که در چند سال آینده، بازار جهانی تجهیزات این صنعت را تحت تأثیر قرار خواهند داد. بطور کلی نوآوری های محصولات، باعث رشد بازار می شود. با این حال، تأثیر منفی COVID-19 بر صنعت خدمات غذایی، بازار را با مشکل مواجه کرده است. البته انتظار می رود افزایش تقاضا برای واحدهای سفارشی، فرصت های زیادی را برای بازار فراهم نماید.
افزایش قیمت پلیمرها و انواع فولاد نیز تأثیر قابل توجهی بر آینده بازار های جهانی خواهد داشت.